July 11, 2013

Cucur Udang

Ehheeemmm.. eheeeemmm

baru second day berpuasa dah mengidam nak makan macam-macam,
nikmatnya dapat berpuasa dengan family dekat kampung
unfortunately.. Hanya mampu bermimpi
sobobob...

Here resepi for cucur udang


BAHAN-BAHANNYA :

500 gram udang kertas yang jenis kecil 
2 biji bawang besar (dihiris)
1 genggam taugeh
1 cekak kucai (potong pendek)
1 putih telur
1 camca besar minyak masak
1 camca teh cuka makan
1 camca teh serbuk "pasti sedap knorr' (cm guna secukup rasa Maggi)
3 - 4 senduk tepung gandum (cm guna 4 senduk)
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya (cm guna kurang lebih 300 ml)
Minyak untuk goreng terendam

CARA MEMBUATNYA :
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, air dan minyak untuk menggoreng. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, gaul rata2...rehatkan sekejap.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, (yang ini anda boleh ikut style Che Mat atau Delima Zamrud seperti di sini ). Panaskan sudip leper dalam minyak, keluarkan sudip kemudian sudukan kurang lebih 1 1/2 camca besar bancuhan cucur udang atas sudip dan ratakan biar leper.
  3. Celop dalam minyak panas dan biar hingga mengeras sedikit, tanggalkan dengan hujung pisau perlahan2. Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan dan rangup.
Jom try weekend nanti. muueehheee...

© Healthy . Beauty.... | Blogger Template by Enny Law